De profclubs achterna
Een heus trainingskamp in de Spaanse zon. Het kleine SVE vliegt al jaren de profs achterna om zich optimaal voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Maar is het een snoepreisje of wordt er serieus gewerkt?

Krantenartikel d.d 04022019 door Armando Zwamborn

LINNE/EINIGHAUSEN
Sommige profclubs kunnen het niet eens meer betalen: een trainingskamp in de warme zon. Voor VVV is Den Haag ver genoeg, Roda JC blijft om kosten te besparen helemaal thuis.

Het kleine SVE kan zich wél een vliegreis permitteren. Met een man of 25 vlogen ze in januari voor het vijfde jaar op rij naar de Spaanse zon.
„We hebben het bekostigd door activiteiten te organiseren en sponsors te zoeken. Ook heeft iedere speler zelf een deel bijgelegd”, zegt aanvoerder Roy Breidenbach. „Vier jaar lang gingen we naar Tenerife, dit jaar voor het eerst naar Valencia en dat is super bevallen.”

In de sinaasappelstad werden de amateurs door liefst acht trainers gedrild. De uitgebreide technische staf verdeelde het team in groepjes, die dagelijks vol aan de bak moesten. Hoofdtrainer Hafid Bendaoud liet ze vier dagen bikkelen en gaf zijn jongens slechts één dag vrijaf. „Sponsors hebben meebetaald en naar hun toe hun kun je het niet maken om dan alleen maar te gaan zuipen of je als toerist te gedragen”, zegt de coach.

Na de training mochten de jongens natuurlijk wel genieten. „Samen leuke dingen doen en volgens mij hebben ze ook wel genoten van het nachtleven. Wij als trainers zijn een dagje ouder en lagen rond twee uur te slapen. Soms hoorden we een speler rond half zeven thuiskomen, maar de dag erna verzaakte niemand op de training.”

Voor veel spelers was het wel een opgave om op tijd op de training te komen. „We moesten dagelijks naar het veld fietsen. Jongens lieten dan de banden van anderen leeg, zodat die te laat kwamen. Anderen wilden niet fietsen en huurden een auto. Maar die kwam het terrein niet op en dus kwamen ze alsnog te laat”, lacht captain Breidenbach als hij terugdenkt aan het trainingskamp.

Een echte gangmaker in de groep is spits Barney van der Heide. Prominent lid van de ‘Raad van Tenerife’ en dit jaar van de ‘Partij van Valencia’. Breidenbach: „Barney is een belangrijke schakel bij het organiseren. Tenerife is natuurlijk een feesteiland, Valencia is dat veel minder. Toch paste dit perfect bij ons. Een van de leukste activiteiten was het bezoek aan de wedstrijd Valencia tegen Valladolid in voetbaltheater Mestalla.”

De oorsprong van de traditie ligt bij Lindenheuvel/Heidebloem. Veel jongens en staf van die club lopen nu in Einighausen rond en zo is het jaarlijkse trainingskamp ontstaan. „Het is absoluut geen zuipvakantie.

Anders gingen we wel naar de camping in Susteren. Natuurlijk wordt er gedronken, maar we vinden het ook leuk om in het zonnetje te trainen”, lacht Breidenbach.

Trainer Bendaoud merkte direct de voordelen van de trip. „We hebben twee maanden geen wedstrijd, maar hierdoor blijft iedereen gemotiveerd. Zelfs de weken erna blijft de trainingsopkomst hoog. Iedereen wil natuurlijk terugblikken.”

Een van de meest memorabele momenten vond vier jaar geleden op Tenerife plaats.

Destijds gingen twee moeders mee om hun jonge zonen te behoeden voor te veel drankgebruik. Breidenbach: „Maar toen de mama’s op het strand lagen, kochten zij in de supermarkt een fles sterke drank. Die dronken ze stiekem op hun hotelkamer zonder dat iemand het wist, vervolgens waren ze kacheltje lam. Uiteindelijk letten we toch allemaal goed op elkaar, juist tijdens zo’n trip word je echt een team!”